APK 2 Lichte Voertuigen

Wil je APK-keurmeester voor personenauto’s worden? Deze cursus is de perfecte voorbereiding op het examen APK 2 Lichte Voertuigen.

Mobiliteit, transport en logistiek

Wil je je kennis en vaardigheden op het gebied van APK Lichte Voertuigen vergroten? En wil je het diploma APK Keurmeester Lichte Voertuigen behalen? Met de cursus APK 2 Lichte Voertuigen word je opgeleid tot APK-keurmeester.

Als APK-keurmeester ben je bevoegd om keuringen op auto’s uit te voeren. APK-keuringen in Nederland mogen alleen worden uitgevoerd door een bevoegd APK-keurmeester met een geldig Nederlands APK-diploma.

In de cursus leer je alles over het nauwgezet toepassen van procedures en wettelijke voorschriften. Na succesvolle afronding van de cursus, mag je deelnemen aan het examen APK Keurmeester Lichte Voertuigen (APK 2).

Wat leer je?

In de cursus APK 2 Lichte Voertuigen leer je alles over APK-regelgeving, keuringsaspecten, administratieve procedures, erkenningsregelingen en sanctiesystemen. De leerstof komt voorbij in vier dagdelen:

Dag 1

We behandelen procedures en wettelijke voorschriften. Je krijgt kennis van de online omgeving, kennis van het puntensysteem, kennis van de procedure “afmelden” en kennis van eisen voor de werkplek. Ook komen de praktijk en theorie van wielophanging en banden aan bod.

Dag 2

Je leert alles over het remsysteem: van remberekeningen tot procedures. Over de remmen, rollenbank, platenbank en berekeningen hieraan. En over de keuringseisen van het remsysteem (theorie). Ook leer je de praktijk en theorie over de stuurinrichting.

Dag 3

We behandelen alles omtrent roestschade. Wat komt voorbij? Kennis over roestgradaties, over de beoordeling van roestgradaties en het kunnen berekenen van de remvertraging door roestgradaties. Ook leer je over de carrosserie: kennis van de wielbasis, afmetingen en kentekenplaten.

Dag 4

Je leert over motor en milieu. Je krijgt kennis over uitlaatgassen, de deeltjesteller en EOBD (On-Board Diagnostics) en kennis over de beslisboom EOBD. Ook komen de praktijk en theorie van verlichting aan bod, evenals theorie over de nieuwe koplampregels.

Het doel van de cursus is het behalen van het APK-diploma lichte voertuigen. Na een positieve uitslag van het examen bij IBKI, ontvang je een diploma. Je meldt je zelf aan voor het examen.

Toelatingseisen

Je kunt alleen deelnemen aan het IBKI-examen APK-keurmeester als je:

 • een mbo-diploma op niveau 3 of hoger hebt voor autotechnicus of een aantoonbaar gelijkwaardig diploma;
 • een verklaring omtrent gedrag (VOG) kunt overleggen met specifieke functieaspecten, niet ouder dan 6 maanden.

Voor exacte vooropleidingseisen verwijzen wij je naar www.ibki.nl. IBKI ontwikkelt theorie- en praktijkexamens voor de mobiliteitsbranche en voert deze uit.

Voor wie is deze cursus?

Ben je gediplomeerd eerste autotechnicus of technisch specialist? Dan sluit deze cursus precies aan op jouw kennis. Als je de ambitie hebt om gecertificeerd APK-keurmeester te worden, dan geeft de cursus jou alle kennis die je nodig hebt om het officieel erkende APK-diploma glansrijk te kunnen behalen.

Adviseurs Leven Lang Ontwikkelen

Stel je vragen over

 • ICT en media
 • Maatwerktrajecten
 • Techniek en engineering
 • Laboratoriumtechniek
 • Mobiliteit, transport en logistiek
 • Grime
 • Licht, beeld en geluid
 • Mode en design
 • Podiumkunsten

Stel je vragen over

 • ICT en media
 • Maatwerktrajecten
 • Techniek en engineering
 • Laboratoriumtechniek
 • Bouw en afbouw
 • Lassen
 • Mobiliteit, transport en logistiek

Lesdata en materiaal

Startmomenten zijn er in februari 2024.De data voor februari zijn: 20 en 27 februari en 5 en 12 maart 2024, van 16.00 tot 21.00 uur.De cursus start alleen bij voldoende aanmeldingen.

De kosten voor deze APK 2 cursus zijn €735,- inclusief maaltijd tijdens de cursus. Dit is exclusief zo’n €200,- examenkosten. De kosten voor het examen worden gefactureerd via IBKI. Aanmelden voor het examen doe je via www.ibki.nl.

Contact & aanmelden

Wil je meer informatie, heb je een vraag of wil je je aanmelden voor deze opleiding? Vul dan onderstaand formulier in. Wij nemen binnen 3 werkdagen contact met je op. Dank je wel!

Bekijk ook eens

Met de komst van elektrisch aangedreven voertuigen doen andere technologieën hun intrede in de automobielbranche. Wil je basiskennis over e-voertuigen opdoen? Volg dan deze training.

Mobiliteit, transport en logistiek
Henk Wenting, Saskia Leenders - van der Linden

Hoe kun je informatie over voertuigen verzamelen? Volg het keuzedeel ADAS en je leert er alles over.

Mobiliteit, transport en logistiek
Henk Wenting, Saskia Leenders - van der Linden

Elektrische voertuigen vragen om nieuwe vaardigheden, zoals het verrichten van werkzaamheden aan e-voertuigen, denk hierbij aan onderhoud, reparatie, diagnose en werkzaamheden/metingen aan het HV hoog-voltagesysteem. Hoe je veilig deze werkzaamheden aan een hybride en/of elektrisch aangedreven auto verricht, leer je tijdens deze training.

Mobiliteit, transport en logistiek
Henk Wenting, Saskia Leenders - van der Linden

Duur

De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten van 16.00 tot 21.00 uur.

Startdatum

20 februari 2024

Locatie(s)

Rijn IJssel

 • Tech Plaza, Tivolilaan 40, Arnhem
 • Arnhem

Groepsgrootte

10

Kosten

€ 735,-