Assessorentraining

Wil jij als verpleegkundige of verzorgende IG helpen om studenten klaar te stomen voor de beroepspraktijk? Leer hoe je beroepsexamens afneemt met onze Assessorentraining.

Wil jij als verpleegkundige of verzorgende IG helpen om studenten klaar te stomen voor de beroepspraktijk? Leer hoe je beroepsexamens afneemt met onze Assessorentraining.

Ben je praktijkopleider of praktijkbegeleider in de zorg en moet je studenten examineren in de beroepspraktijk? In deze training word je opgeleid tot assessor. De training is geaccrediteerd door V&VN, de Beroepsvereniging Verzorgenden Verpleegkundigen.

Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) examineert het grootste deel van haar examens in de praktijk. En het mbo moet ervoor zorgen dat de beoordeling betrouwbaar en valide is om de waarde van het diploma te kunnen garanderen. Daarom zijn er getrainde assessoren nodig. Deze training maakt van jou een volwaardig getraind beoordelaar die kan examineren in de praktijk.

Wat leer je?

In de assessorentraining leer je als verpleegkundige of verzorgende IG hoe je studenten in de beroepspraktijk kunt beoordelen tijdens het examen.

Er wordt tijdens de training stilgestaan bij de leervragen van alle deelnemers en welke ervaring je al kunt opdoen met examineren. We kijken waaruit het examenmateriaal bestaat waarmee gewerkt wordt. Ook oefenen we met het beoordelingsgesprek.

De volgende vragen komen aan bod:

 • Wat is mijn taak en rol als assessor?
 • Hoe kan ik daar invulling aan geven?
 • Wat zijn valkuilen?

De inhoud van de lessen bestaat uit een mix van verschillende werkvormen. We geven uitleg aan de hand van een theoretisch kader. En we oefenen de gespreksvaardigheden met een trainingsacteur.

Daarnaast is er ruimte voor intervisie. Ervaringen over het beoordelen van examens, het werken met het examenmateriaal en het inrichten van examensituaties worden uitgewisseld en gedeeld.

Na het volgen van de assessorentraining:

 • weet je wat de rol van assessor inhoudt en hoe je dit kunt vertalen naar jouw invulling van deze rol
 • weet je op welke wijze je methodisch kunt observeren en hoe je dit kunt toepassen tijdens het oefenen
 • weet je hoe je feedback kunt geven als assessor en hoe je dit kunt toepassen tijdens het oefenen
 • ben je op de hoogte van de inhoud van het examenmateriaal en kun je hiermee werken als assessor
 • heb je samen met de andere deelnemers geoefend met onderdelen van het examineren en heb je elkaar feedback gegeven

De startdatum, locatie en groepsgrootte zijn in overleg. De kosten zijn op basis van een offerte. 

Voor wie is deze cursus?

Ben je verpleegkundige of verzorgende IG en moet je in de beroepspraktijk praktijkexamens afnemen? Dan is deze cursus geschikt voor jou. Er zijn geen toelatingseisen.

Adviseurs Leven Lang Ontwikkelen

Stel je vragen over

 • Maatwerktrajecten
 • Marketing, communicatie en evenementorganisatie
 • Zakelijke dienstverlening
 • Zorg
 • Uiterlijke verzorging
 • Welzijn

Stel je vragen over

 • Facilitaire dienstverlening
 • Zorg
 • Welzijn
 • CIOS, sport en bewegen

Nieuws en artikelen

Helmy de Louwere

Duur

Vier dagdelen van drie uur per dagdeel. Na het derde dagdeel krijg je gelegenheid om in de praktijk te oefenen. Daarom zal het vierde dagdeel ongeveer vier maanden na de datum van het derde dagdeel worden gepland.

Locatie(s)

Contact & aanmelden

Wil je meer informatie, heb je een vraag of wil je je aanmelden voor deze opleiding? Vul dan onderstaand formulier in. Wij nemen binnen 3 werkdagen contact met je op. Dank je wel!

Bekijk ook eens

Werk jij in de zorg als gastheer/gastvrouw, in de administratie of in facilitaire dienst? En heb je veel contact met patiënten? Het keuzedeel Gastvrijheid in de zorg niveau 2 leert je hoe je met jouw vak zo gastvrij mogelijk kunt zijn voor de zorgvrager en precies kunt aansluiten op de behoefte.

Zorg
Endy Kleij, Helmy de Louwere

Jouw cliënten beter begeleiden? Met het Mbo-certificaat C0101 Ondersteunen en begeleiden in de maatschappelijke zorg Niveau 3 begeleid je cliënten bij activiteiten waarin ze eigen regie kunnen pakken of waarbij ze meer ondersteuning nodig hebben.

Zorg, Welzijn
Endy Kleij, Helmy de Louwere

Waar ligt de behoefte van jouw collega’s om zich te ontwikkelen in zorgtechnologie? Na het volgen van Train de trainer ‘tech@doptiespel’ kan jij die als V&V-professional boven tafel halen. Zodat je collega’s precies weten hoe ze zich verder kunnen ontwikkelen.

Zorg, Welzijn
Endy Kleij, Helmy de Louwere, Luuk van Tiem