Nederlands 3F

Leren luisteren en spreken op het 3F-niveau voor de kinderopvang? De cursus Nederlands 3F brengt je Nederlands op het juiste niveau. Zo ben jij als pedagogisch medewerker klaar voor de taaleis in je vak.

Met de cursus Nederlands 3F breng je jouw Nederlands op het juiste niveau voor de taaleis in de kinderopvang. En dat is nodig: de kinderopvangbranche stelt de eis dat alle pedagogisch medewerkers vanaf 2025 op niveau 3F gesprekken kunnen voeren, kunnen lezen en luisteren.

Nederlands op niveau 3F betekent dat je het Nederlands beheerst op mbo 4- of havo-niveau. Beheers je dat niveau op dit moment nog niet, maar zou je dit wel graag willen? Wij gaan samen met jou aan de slag om ervoor te zorgen dat je het 3F-niveau kunt aantonen voor jouw beroep.

Wat leer je?

Tijdens de cursus Nederlands 3F word je opgeleid om te kunnen spreken, om gesprekken te voeren en te lezen/luisteren op het niveau van 3F. Je krijgt enkele weken les in een bepaald onderdeel. Daarna wordt via een examen getoetst of je dit onderdeel beheerst.

Programma

Lezen en luisteren: na ongeveer 5 weken Spreken en gesprekken: na ongeveer 10 weken

Studiebelasting

Een keer in de twee weken is er een les van twee uur. Afwisselend vinden deze lessen fysiek en online plaats. Tijdens de lessen wordt kennis gedeeld en er is ruimte voor individuele ondersteuning. Per onderdeel wisselt de studielast. Je kunt uitgaan van een minimale belasting van een uur naast de lessen, tot maximaal drie uur per week.

Let op: de studiekosten zijn zonder btw.

Examen

De examens worden afgenomen op de Campusbaan in Nijmegen. De examens voor gesprekken voeren en spreken vinden plaats tijdens de lessenreeks. Het examen voor lezen/luisteren wordt ingepland op een vast moment; dat wordt op een later moment bekend gemaakt. Je ontvangt na afronding en na het behalen van het examen een mbo-certificaat voor alle onderdelen van het examen.

Voor wie is deze cursus?

Werk je in de kinderopvang? En voldoe je nog niet aan de taaleis die vanaf 2025 geldt in de kinderopvangbranche? De cursus Nederlands 3F spijkert je bij op de drie gebieden van lezen-luisteren, spreken en gesprekken voeren en zorgt ervoor dat je aan de taaleis van niveau 3F kunt voldoen.

Toelatingseisen

Het startniveau voor het volgen van deze cursus is minimaal Nederlands 2F. Er wordt een 0-meting gedaan in het begin van de lessen. Hierdoor weten jij en de docent wat ervoor nodig is om op het niveau 3F te komen.

Adviseurs Leven Lang Ontwikkelen

Stel je vragen over

  • Maatwerktrajecten
  • Zorg
  • Welzijn

Stel je vragen over

  • Facilitaire dienstverlening
  • Zorg
  • Welzijn
  • CIOS, sport en bewegen

Nieuws en artikelen

Contact & aanmelden

Wil je meer informatie, heb je een vraag of wil je je aanmelden voor deze opleiding? Vul dan onderstaand formulier in. Wij nemen binnen 3 werkdagen contact met je op. Dank je wel!

Bekijk ook eens

Waar ligt de behoefte van jouw collega’s om zich te ontwikkelen in zorgtechnologie? Na het volgen van Train de trainer ‘tech@doptiespel’ kan jij die als V&V-professional boven tafel halen. Zodat je collega’s precies weten hoe ze zich verder kunnen ontwikkelen.

Zorg, Welzijn
Claudia Koper, Endy Kleij, Luuk van Tiem

Wil jij bijdragen aan de ontwikkeling van jonge kinderen? Met de Basistraining Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) behaal je hét certificaat dat je nodig hebt om te werken met peutergroepen.

Welzijn
Claudia Koper, Endy Kleij, Luuk van Tiem

Heeft jouw organisatie speciale opleidingsvragen of -wensen rondom welzijn?

Welzijn
Claudia Koper, Endy Kleij, Luuk van Tiem

Duur

10 bijeenkomsten waarvan 5 fysiek en 5 online in een periode van 22 weken.

Locatie(s)

ROC Nijmegen

  • ROC Nijmegen, Campusbaan 6, Nijmegen
  • Op locatie en online

Online

Groepsgrootte

15

Kosten

€ 660,-