‘Train de trainer’ gedelegeerd toetser risicovolle voorbehouden handelingen

Leer hoe je verpleegkundigen of verzorgenden IG kunt beoordelen en begeleiden in het vakkundig uitvoeren van verpleegtechnische handelingen.

Volgens de wet BIG moet de uitvoering van de risicovolle- en voorbehouden handelingen in gezondheidsinstellingen op een veilige manier gebeuren. Verpleegkundigen niveau 4/5 en verzorgenden IG die hierin bevoegd zijn, moeten daarom regelmatig kunnen aantonen dat ze bekwaam zijn in het uitvoeren van deze handelingen. Om dat te beoordelen wordt vaak gewerkt met ‘gedelegeerde toetsers’.

Als 'gedelegeerd toetser' kun je beoordelen of een medewerker bevoegd en bekwaam is om verpleegtechnische handelingen uit te voeren. Ook kun je als toetser medewerkers begeleiden en instrueren. Zo help je collega's om weer vakkundig en bevoegd te worden in het uitvoeren van voorbehouden en risicovolle handelingen.

Wat leer je?

In de cursus 'Train de trainer' nemen we een aantal risicovolle en voorbehouden handelingen als uitgangspunt. We trainen hiermee de ‘gedelegeerde toetser'. Het gaat dan over het begeleiden en beoordelen van collega’s in de praktijk.

In de cursus werken we vanuit de protocollen van Vilans. Dat zijn protocollen die verpleegkundigen en verzorgenden helpen om veilige zorg te kunnen verlenen.

Na het volgen van deze cursus:

 • kun je als ‘gedelegeerd toetser' een medewerker begeleiden en instrueren om weer bekwaam te worden voor voorbehouden en risicovolle handelingen
 • kun je als ‘gedelegeerde toetser' beoordelen of een medewerker nog bevoegd en bekwaam is om voorbehouden en risicovolle handelingen uit te voeren en daarbij de registratie verrichten

De kosten zijn afhankelijk van de groepsgrootte.

Voor wie is deze cursus?

Ben je gediplomeerd BIG-geregistreerd verpleegkundige? En wil je in het werkveld collega’s kunnen begeleiden bij het onderhouden van de verpleegtechnische vaardigheden? Deze cursus maakt je de expert.

Adviseurs Leven Lang Ontwikkelen

Stel je vragen over

 • Maatwerktrajecten
 • Zorg
 • Uiterlijke verzorging
 • Welzijn

Stel je vragen over

 • Maatwerktrajecten
 • Marketing, communicatie en evenementorganisatie
 • Zakelijke dienstverlening
 • Zorg
 • Welzijn

Nieuws en artikelen

Contact & aanmelden

Wil je meer informatie, heb je een vraag of wil je je aanmelden voor deze opleiding? Vul dan onderstaand formulier in. Wij nemen binnen 3 werkdagen contact met je op. Dank je wel!

Bekijk ook eens

Op zoek naar meer uitdaging en verantwoordelijkheden binnen jouw zorgvak? In het keuzedeel Verzorgende en verpleegtechnische handelingen leer je nieuwe vaardigheden. En combineer je ondersteunende zorgtaken met verzorgende en verpleegtechnische handelingen.

Zorg
Claudia Koper, Endy Kleij

Wil jij werken in de (ouderen)zorg op niveau 3? De zorg bieden die helemaal is afgestemd op jouw cliënten? In dit traject leer je individuele zorg verlenen en deze afstemmen met alle betrokkenen.

Zorg
Claudia Koper, Endy Kleij

Ben jij zorgprofessional? En op zoek naar meer uitdaging, bevoegdheden en verantwoordelijkheden? Met het opleidingstraject Verpleegtechnisch handelen niveau 3 leer je zelfstandig verpleegtechnische handelingen uitvoeren.

Zorg
Claudia Koper, Endy Kleij

Duur

De cursus beslaat drie dagdelen van drie uur per dagdeel. Omdat het een maatwerktraject is, wordt in gesprek met onze adviseur het precieze programma besproken. Er volgt een maatwerkofferte.

Locatie(s)

Groepsgrootte

12