‘Train de trainer’ gedelegeerd toetser risicovolle voorbehouden handelingen

Leer hoe je verpleegkundigen of verzorgenden IG kunt beoordelen en begeleiden in het vakkundig uitvoeren van verpleegtechnische handelingen.

Volgens de wet BIG moet de uitvoering van de risicovolle- en voorbehouden handelingen in gezondheidsinstellingen op een veilige manier gebeuren. Verpleegkundigen niveau 4/5 en verzorgenden IG die hierin bevoegd zijn, moeten daarom regelmatig kunnen aantonen dat ze bekwaam zijn in het uitvoeren van deze handelingen. Om dat te beoordelen wordt vaak gewerkt met ‘gedelegeerde toetsers’.

Als 'gedelegeerd toetser' kun je beoordelen of een medewerker bevoegd en bekwaam is om verpleegtechnische handelingen uit te voeren. Ook kun je als toetser medewerkers begeleiden en instrueren. Zo help je collega's om weer vakkundig en bevoegd te worden in het uitvoeren van voorbehouden en risicovolle handelingen.

Wat leer je?

In de cursus 'Train de trainer' nemen we een aantal risicovolle en voorbehouden handelingen als uitgangspunt. We trainen hiermee de ‘gedelegeerde toetser'. Het gaat dan over het begeleiden en beoordelen van collega’s in de praktijk.

In de cursus werken we vanuit de protocollen van Vilans. Dat zijn protocollen die verpleegkundigen en verzorgenden helpen om veilige zorg te kunnen verlenen.

Na het volgen van deze cursus:

 • kun je als ‘gedelegeerd toetser' een medewerker begeleiden en instrueren om weer bekwaam te worden voor voorbehouden en risicovolle handelingen
 • kun je als ‘gedelegeerde toetser' beoordelen of een medewerker nog bevoegd en bekwaam is om voorbehouden en risicovolle handelingen uit te voeren en daarbij de registratie verrichten

De kosten zijn afhankelijk van de groepsgrootte.

Voor wie is deze cursus?

Ben je gediplomeerd BIG-geregistreerd verpleegkundige? En wil je in het werkveld collega’s kunnen begeleiden bij het onderhouden van de verpleegtechnische vaardigheden? Deze cursus maakt je de expert.

Adviseurs Leven Lang Ontwikkelen

Stel je vragen over

 • Maatwerktrajecten
 • Zorg
 • Uiterlijke verzorging
 • Welzijn

Stel je vragen over

 • Maatwerktrajecten
 • Marketing, communicatie en evenementorganisatie
 • Zakelijke dienstverlening
 • Zorg
 • Welzijn

Nieuws en artikelen

Contact & aanmelden

Wil je meer informatie, heb je een vraag of wil je je aanmelden voor deze opleiding? Vul dan onderstaand formulier in. Wij nemen binnen 3 werkdagen contact met je op. Dank je wel!

Bekijk ook eens

Wil jij zorgvragers zelfstandig ondersteunen bij hun individuele zorg en begeleidingsvragen? En op een professionele manier de zorg afstemmen met alle betrokkenen? Start dan met de cursus Basis voor deskundige zorg niveau 3 met mbo-certificaat C0054. Deze cursus maakt jou deskundig op dit gebied.

Zorg
Claudia Koper, Endy Kleij

Hoe geef je jouw patiënt de juiste zorg? Met deze cursus leer je hoe je door klinisch redeneren tot een professionele aanpak kunt komen voor het verlenen van complexe zorg.

Zorg
Claudia Koper, Endy Kleij

Wil je leren hoe je zelfstandig enkele assisterende taken kunt uitvoeren die mensen helpen handelingen in hun dagelijkse leven te verrichten? Daarvoor is deze training geschikt.

Zorg
Claudia Koper, Endy Kleij

Duur

De cursus beslaat drie dagdelen van drie uur per dagdeel. Omdat het een maatwerktraject is, wordt in gesprek met onze adviseur het precieze programma besproken. Er volgt een maatwerkofferte.

Locatie(s)

Groepsgrootte

12