Mbo-certificaat C0054 Basis voor deskundige zorg

Wil jij cliënten zelfstandig ondersteunen bij zorg- en begeleidingsvragen in hun dagelijks leven? En ben je zij-instromer of doorstromer? Met het opleidingstraject Basis voor deskundige zorg ontwikkel je je verder op niveau 3.

Wil jij cliënten zelfstandig ondersteunen bij zorg- en begeleidingsvragen in hun dagelijks leven? En ben je zij-instromer of doorstromer? Met het opleidingstraject Basis voor deskundige zorg ontwikkel je je verder op niveau 3.

Wil jij zorgvragers zelfstandig ondersteunen bij zorg en begeleidingsvragen? En op een professionele manier de zorg afstemmen met alle betrokkenen? Start dan met het opleidingstraject Basis voor deskundige zorg niveau 3 met mbo-certificaat C0054. Als je veel affiniteit hebt met de zorg en gemotiveerd bent om persoonlijke verzorging te verlenen aan cliënten, dan past dit opleidingstraject bij jou.

Dit certificaat is gekoppeld aan het kwalificatiedossier verzorgende IG (CREBO 25656). Het opleidingstraject biedt de mogelijkheid om een deel van de opleiding Verzorgende IG te volgen en af te sluiten met een landelijk erkend mbo-certificaat.

Wat leer je?

Het opleidingstraject mbo-certificaat C0054 Basis voor deskundige zorg niveau 3 bestaat uit twee werkprocessen uit het dossier Verzorgende-IG.

Na het volgen van dit traject kun je:

  • de gezondheidstoestand van de cliënt onderkennen op somatisch en psychosociaal gebied (gezondheidsbevorderaar);
  • zorg- en begeleidingsactiviteiten uitvoeren.

Centraal in dit opleidingstraject staat:

  • kennis krijgen over verschillende ziektebeelden;
  • het verlenen van de directe zorg en begeleiding die daarbij past.

De inhoud van het lesprogramma is gebaseerd op het kwalificatieregister van de SBB, op de onderdelen kerntaken en werkprocessen van MijnSBB .

Met de kennis en vaardigheden die je leert in dit opleidingstraject, ondersteun je cliënten bij persoonlijke verzorging en activiteiten in hun dagelijkse leven. Je leert hoe je de gezondheidstoestand en het welbevinden kunt inschatten. En je leert daarop de juiste acties te ondernemen in overleg met de zorgvrager en betrokkenen.

Je vergroot je kennis over hoe het menselijk lichaam functioneert (anatomie/ fysiologie) en over verschillende ziektebeelden (pathologie).

Je leert onder meer:

  • hoe je kunt ondersteunen bij de persoonlijke verzorging;
  • hoe je kunt begeleiden tijdens de laatste levensfase;
  • het meten van vitale functies;
  • en hoe je op een gezonde manier met tilliften werkt.

Daarnaast leer je signalen waar te nemen bij verstoringen in de gezondheidstoestand van de zorgvrager. Je leert dit te bespreken met directe collega’s, andere betrokkenen en dit te evalueren en rapporteren. Ook leer je hoe je in gesprek gaat met de zorgvrager en het sociale netwerk.

Je leert en oefent tijdens de lessen, maar zeker ook in de beroepspraktijk. Het is daarom belangrijk om een goede begeleiding op je werkplek te hebben. En de mogelijkheid om met jouw werkbegeleider te reflecteren op je handelen. Je gaat op je werkplek oefenen met de vaardigheden die je in de lessen leert. Uiteindelijk rond je in diezelfde praktijk een deel van het beroepsexamen af.

Het behalen van dit certificaat biedt jou de mogelijkheid om later te kunnen instromen in een diploma-gericht traject Verzorgende IG. Je kunt dan vrijstelling krijgen voor de onderdelen die je in het mbo-certificaat C0054 Basis voor deskundige zorg niveau 3 hebt behaald. Je kunt verschillende thema’s zelfstandig doorlopen en in de praktijk aan de slag gaan met opdrachten. Houd naast de georganiseerde bijeenkomsten rekening met ongeveer 4 uur per week aan zelfstudie.

Voor wie is deze cursus?

Ben je zij-instromer? Of heb je misschien gewerkt als mantelzorger of vrijwilliger in de zorg? Door jouw opgedane levenservaring heb je de gewenste vaardigheden in betrekkelijk korte tijd onder de knie. Werk je of ben je opgeleid op minimaal niveau 2? Dan biedt dit opleidingstraject de mogelijkheid om jezelf in deze werkprocessen verder te ontwikkelen op niveau 3.

Toelatingseis is dat je een SBB-erkende werkplek hebt van minimaal 16 –24 uur per week. Op deze werkplek heb je de gelegenheid om de kennis en vaardigheden die in het traject aan bod komen, te leren in de praktijk.

Adviseurs Leven Lang Ontwikkelen

Stel je vragen over

  • Maatwerktrajecten
  • Marketing, communicatie en evenementorganisatie
  • Zakelijke dienstverlening
  • Zorg
  • Uiterlijke verzorging
  • Welzijn

Nieuws en artikelen

Helmy de Louwere

Materialen

Om aan het traject Mbo-certificaat C0054 Basis voor deskundige zorg niveau 3 te kunnen deelnemen is het belangrijk dat je een laptop ter beschikking hebt.

Maatwerktraject en prijs zijn op aanvraag.

De cursus start in Nijmegen bij minimaal 12 deelnemers. De maximale groepsgrootte is 14 deelnemers.

Startdata en kosten zijn op aanvraag

Duur

Startdata en kosten zijn op aanvraag

Locatie(s)

Rijn IJssel

  • Rijn IJssel, Kronenburgsingel 16, Arnhem
  • Arnhem

ROC Nijmegen

  • ROC Nijmegen, Campusbaan 6, Nijmegen
  • Nijmegen

Contact & aanmelden

Wil je meer informatie, heb je een vraag of wil je je aanmelden voor deze opleiding? Vul dan onderstaand formulier in. Wij nemen binnen 3 werkdagen contact met je op. Dank je wel!

Bekijk ook eens

Werk jij in de zorg als gastheer/gastvrouw, in de administratie of in facilitaire dienst? En heb je veel contact met patiënten? Het keuzedeel Gastvrijheid in de zorg niveau 2 leert je hoe je met jouw vak zo gastvrij mogelijk kunt zijn voor de zorgvrager en precies kunt aansluiten op de behoefte.

Zorg
Endy Kleij, Helmy de Louwere

Jouw cliënten beter begeleiden? Met het Mbo-certificaat C0101 Ondersteunen en begeleiden in de maatschappelijke zorg Niveau 3 begeleid je cliënten bij activiteiten waarin ze eigen regie kunnen pakken of waarbij ze meer ondersteuning nodig hebben.

Zorg, Welzijn
Endy Kleij, Helmy de Louwere

Waar ligt de behoefte van jouw collega’s om zich te ontwikkelen in zorgtechnologie? Na het volgen van Train de trainer ‘tech@doptiespel’ kan jij die als V&V-professional boven tafel halen. Zodat je collega’s precies weten hoe ze zich verder kunnen ontwikkelen.

Zorg, Welzijn
Endy Kleij, Helmy de Louwere